Ryhdin kisoissa kova tulostaso

Nostokenkien kopina ja kahvakuulien kolina täytti Yhteiskoulun juhlasalin kun Hyvinkäällä ratkottiin paremmuutta kahvakuulaurheilun kaksiottelussa, eli biathlonissa. Kolmekymmentäkaksi kilpailijaa miehittivät neljää lavaa neljän tunnin ajan ja ennätyskirjoja kirjoitetiin uusiksi useamman nostajan voimin.

Naisilla oli tällä kertaa mahdollisuus tehdä työntö valinnan mukaan myös kahdella kuulalla. Turun Terhi Vierelä käytti tilaisuuden hyväkseen työntämällä 2x12kg kahvakuulia uskomattomat 167 kertaa, mikä oli kisojen kovatasoisin yksittäinen tulos. Terhin ylivoimasta kertoo se, että harvoin kilpaillun lajin entinen SE oli 86. Yhdellä kuulalla työntäneistä parhaan tuloksen tasan 200 teki Lahden Sara Schroderus.

Kansainvälisyyttä kisoihin toi Latvian maajoukkuenostaja Santa Morozova ja Viron kokenut veteraani Eduard Virkus. Morozova tempaisi 12kg kuulaa komeat 258 kertaa. Pienikokoisen, alle 58kg-sarjassa nostavan Morozovan meriittilistalta löytyy mm. ammattilaisten EM- ja MM-hopea ja kolme Baltian mestaruutta. Tempausennätykset 184 (16kg) ja 56 (24kg) kertovat paljon nostajan tasosta. Itä-Euroopassa naiset kilpailevat ainoastaan tempauksessa, joten työntö oli liikkeenä Morozovalle uusi kokemus.

Super-Eetu Virkus oli miesten kovin 20kg tempaaja tuloksella 229. Ei yhtään hullummin pian kuusikymppiseltä 75-kiloiselta mieheltä! Toki kisakokemustakin löytyy enemmän kuin kaikilta suomalaisilta nostajilta yhteensä, aina Neuvostoliiton mestaruuskisoista saakka.

Sijoitukset ratkaistiin nostetun kokonaiskilomäärän mukaan. Terhi Vierelä oli naisten kilpailussa ylivoimainen. Toiseksi tuli Santa Morozova ja kolmanneksi Liedon Anne-Marie Sipilä, joka tempaisi uuden SE:n 220.

Miesten kilpailussa Jukka Rajala Helsingistä löi 2x20kg työnnössä taululle lukemat 133 ja kun tempauskin sujui, tulos 191 (20kg), niin Jukka pääsi tuulettamaan voittoa. Toiseksi sijoittui Eduard Virkus ja kolmanneksi Heikki Vierelä Turusta.

Järjestävän seuran nostajia oli mukana kymmenen. Parhaiten heistä menestyi Marko Suomi, joka oli miesten kilpailussa viides, tehden molemmissa nostoissa ennätyksensä, 2x20kg työntö 110 ja 20kg tempaus 188. Marko petrasi tempauksessa tulostaan syksyn kisoista peräti 52:lla toistolla. Paras Ryhdin naisnostajista oli Sonja Pyykkönen, joka oli naisten kilpailun kahdeksas.

Kahvakuulaurheilu on kovassa nousussa oleva laji. Ryhdin kisoissa kisadebyyttinsä teki nyt viitisentoista nostajaa. Tunnelma oli korkealla koko päivän ja kisoja kävi seuraamassa päivän mittaan viitisenkymmentä katsojaa.

Kisat päätettiin hienoon Santa Morozovan kahvakuulajonglöörinäytökseen. Myös jonglööraus on maailmalla kilpailulaji ja Morozova on niittänyt menestystä siinäkin. Viime vuonna hänet on nähty jonglöörauspuuhissa myös Latvian Talent-ohjelmassa.

Ryhdin nostajien kisakausi jatkuu 5. maaliskuuta Ruotsin Uddevallassa, missä kilpaillaan rinnalleveto-työnnössä, eli long cyclessa. Maaliskuun lopussa on ohjelmassa vielä toinen long cycle -kilpailu Irlannin Kilkennyssa.

Kisojen kaikki tulokset löytyvät täältä.

Kuvat: Simo Kajalainen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close