Ryhdin nostajille oppia maailman huipulta

Yksi maailman parhaista kahvakuulaurheilijoista, Venäjän Igor Morozov, opetti viikonloppuna Hyvinkäällä lajin saloja suomalaisille kahvakuulaurheilijoille. Oppia saamassa oli Hakalanmäen Ryhdin kisanostajien lisäksi vieraita Liedosta, Oulusta ja Kuusamosta. Leirin osallistujien joukossa oli noin puolet Suomen arvokisanostajista.

Nykyisin -95kg sarjassa nostava Morozov on saavuttanut urallaan mm. kymmenen ammattilaisten maailman- ja seitsemän euroopanmestaruutta. Morozov toimii Venäjän kahvakuulaurheiluliiton RGSF:n uuden koulutusorganisaation nimissä. Aiemmin tänä vuonna hän on käynyt pitämässä vastaavia työpajoja mm. Israelissa ja Irlannissa.

Morozov kertoi, että aiemmin kahvakuulaurheilijat Venäjällä olivat armeijan palkkalistoilla olevia ammattiurheilijoita. Noin kaksi vuotta sitten Putin lakkautti armeijan säästötoimenpiteenä urheilijaohjelmat ja nyt moni nostaja joutuu käymään päivätöissä. Venäjän lajiliitto on huolestunut lajin tilasta maailmalla, venäläiset ovat tuloksissa täysin omassa luokassaan. Tämän vuoksi liitossa perustettiin kansainvälisen koulutuksen yksikkö, joka jakaa lajioppia länsimaihin. Toki kansainvälisestä toiminnasta saatavat rahat paikkaavat samalla vähenevää valtion taloudellista tukea.

Leiri oli kolmepäiväinen. Opetusta oli 8-9 tuntia päivässä, kattaen kaikki nostomuodot: työnnön, tempauksen ja long cyclen. Nostamisen lisäksi ohjelmassa oli runsaasti teorialuentoja ja kevennyksenä kahvakuulajonglöörausta. Osallistujat suorittivat myös kisatestinostot, joista Morozov antoi välittömän palautteen. Tietopaketista riittää suomalaisille pureskeltavaa pitkäksi aikaa ja uusi tietämys vie varmasti lajia Suomessa taas piirun verran eteenpäin.

35-vuotiaan Morozovin urheilutausta, paini ja voimanosto, näkyivät ketteryytenä ja liikkuvuutena yhdistettynä vankkaan ruumiinrakenteeseen. Puolivoltit, käsilläkävelyt ja erilaiset sillat menivät edelleen heittämällä. Voimanostouran ennätykset kyykky 270kg, maastaveto 270kg ja penkkipunnerrus 170kg antavat hyvän voimapohjan kahvakuulaurheiluun. Silti Morozov useaan otteeseen korosti kahvakuulaurheilun olevan ensisijaisesti kestävyyslaji.

Morozovin ennätykset 32kg kuulilla (työntö ja long cycle kahdella kuulalla): työntö 159, tempaus 198 ja long cycle 92 ovat kaikkien aikojen tilastoissa maailman huippuluokkaa. Venäjän tasoerosta länsimaihin kertoo parhaiten vertailu vastaaviin suomenennätyksiin 44, 100 ja 32.

Morozov kertoi viihtyneensä Hyvinkäällä hyvin. Erityiskiitokset saivat Sveitsin lenkkimaastot ja puhdas ilma. Leirin tauoilla ja illallisilla käytiin monia hyviä keskusteluja suomalaisen kahvakuulaurheilun kehittämisestä. Mestarilla oli useita ideoita ja vinkkejä lajin kehittämiseen. On mielenkiintoista nähdä mitä tulevaisuus tuo tullessaan yhteistyön saralla.

1 thought on “Ryhdin nostajille oppia maailman huipulta

  1. Vähän harmittaa kun tää meni multa vähän kokonaan ohi. Olin jotenkin uutispimennossa noista päivistä… No ehkä sit ensikerralla…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close